Vinnare: ”Sitta tillsammans”

Vinnaren i designtävlingen ”Måste en gravsten vara av sten”? korades idag vid en ceremoni på kyrkogårds- och begravningsmässan Vilorum i Göteborg. Det vinnande bidraget är SITTA TILLSAMMANS, av Per Brandstedt, från Karleby Surprise i Falköping.

Juryns motivering lyder:

”Vinnande tävlingsbidrag möter kyrkogårdsbesökaren på ett nytt, varmt och omsorgsfullt sätt. Genom trästyckenas årsringar avläses tidens gång och såväl det biologiska som andliga livet speglas från födelse till död. Den arketypiska formen ger ett avskalat, jordnära och stabilt intryck, vilket dessutom gör förankringen tekniskt enkel att utföra.

Bidragets idé ger stora möjligheter till variation i formspråk, färg, utförande och symboler. Tudelningen av förslagets delar är viktig; den gör gravvården till en möjlig stund för två och ljussläppet mellan trästyckena kan utformas på ett sätt som ger karaktär. Gravvården kommer att kunna passa såväl på en familjegrav som på gemensamma gravområden. Hantverkets skönhet samspelar med naturens upplösande kraft och hela gravvården blir en del i det ständigt pågående kretsloppet”.

– Efter ett fantastiskt gensvar och många fina förslag har vi idag glädjen att kunna presentera Per Brandstedt´s varma, jordnära och arketypiska bidrag Sitta Tillsammans som tävlingens vinnare, säger Mårten Castenfors från Liljevalchs, och en av medlemmarna i juryn.

Tävlingen, som arrangeras av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, utlystes i januari och 260 bidrag lämnades in av konstnärer och designers från hela landet.

För oss som levt med denna tävling nära oss i nästan ett år så känns det fantastiskt att se vilket gensvar och intresse tävlingen väckt men det känns också lite tomt att det nu är över. Nu blir ju frågan om idéerna får något genomslag på våra kyrkogårdar. Det blir spännande att se om vi är tillräckligt modiga för att våga tänka nytt.

Kommentarer

  1. Bo Silfverberg säger

    Det är roligt att åtminstone tre av finalisternas verk redan eller snart finns på begravningsplatser nära oss.